Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&type=video&maxResults=50&relatedToVideoId=MydKgK3g70k&key=AIzaSyA-dlBUjVQeuc4a6ZN4RkNUYDFddrVLxrA): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /www/wwwroot/rtwab.com/watch.php on line 38
България НЕ Е създадена през 681?

България НЕ Е създадена през 681?

Share this & earn $10
The Clashers
Published at : 7 months ago
376312 views
25369 K
614 K

Всеки учи, че Българската държава е създадена през 681 година! Оказва се обаче, че това съвсем може да не е така. През годините излизат нови и нови доказателства, че хановете от миналото са имали държавност много преди това. Защо ни заблуждават?

🛒 5% отстъпка от игри и аксесоари в Ozone.bg с промокод "Clash1" и 3% от техника с "Clash1PC" - http://ozn.bg/2mn0oIf
📘 Поръчай "Топ мистериите на СВЕТА" тук: http://bit.ly/2O6xJXR
📕 Поръчай "Топ мистериите на България" тук: https://ozn.bg/2OMkauI
🔔 Абонирайте се: http://bit.ly/2w9ePIq
🎮 Гейминг канал: http://bit.ly/2Jn9mCe
👨‍💻 Тек канал: http://bit.ly/2Qs7BqZ
👕 Тениски и Мърч: http://bit.ly/2CBUf8k

681-ва, това е годината, която всеки българин знае. Тя е отговорът на въпроса: Кога е създадена Българската държава? 681-a e годината, в която Аспарух сключва договор с Визайнтия след битката при Онгъла, чрез който България е призната от император Константин IV. На пръв поглед годината на основаването е безспорен факт, на който ни учат в училище. Има обаче някои странни несъответсвтия, за които може бе не знаете.

Днес ще се запитаме: Кога реално започва историята на България и защо някои смятат, че е доста преди 681 година?

Социални мрежи:
✦ Facebook: http://bit.ly/2hEack9
✦ Instagram: http://bit.ly/2wsoBCv
✦ Twitter: http://bit.ly/2wrfqCr
✦ E-mail: [email protected]

Това е четвърти епизод от историческата ми серия в канала и ако сте изпуснали някои от предишните, може да ги видите като натиснете годре в дясно. Много хора ми писаха да проследим историята на България и нейните странности от самото й начало и за това реших да ви послушам. Няма да влизам в полемики относно титлите хан, кан, княз или просто владетел, защото са обект на много противоречия. Избирам да използвам думата хан, защото навремето аз така съм го учил в училище, но в никакъв случай не твърдя, че е правилно. Ако някой е запознат по темата може да остави коментар.

Да се върнем обаче на документа, който описва 5 имена представляващи управлението на най-ранната история. Първото име е Авихотол, който е управлявал според различните тълкования от 146 или 165 година. След него идва Ирник, Гостун, Кубрат и Батбаян. Ето какво се казва "Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз и досега.". Ясно се говори за княжество, макар и някои години да се разминават с други източници.

Например за Авихотол се споменава, че е управлявал 300 години, което както се сещате няма как да стане, по скоро родът му управлявал цялото това време. Според някои ерхеолози, Българската държавност е съществувала над 500 години преди официалното и признаване през 681 година. Въпросният именник споменава единствено, че Аспарух е владетел отвъд дунава и е преместил столицата на държавата. В летописа не се среща идеята за създаване а само за разширение.

Защо обаче се премълчава този факт след като е толкова важен. Една вероятна причина е ролята на славаните във формирането на българската държава. Така наречената славанофилска тенденция, която се е поддържала силно през комунистическите години. Според тях българската държавност се е зародила едва след съюза между прабългари и славяни. Много сведения обаче показват друго.

Тук е добре да се споменем, че едни от най-видните историци в миналото като Петър Богдан и Паисий Хилендарски също не смятат 681 година като такава за създаването на България. Те единствено говорят, че тогава предците ни превземат Мизия.

Така през 681 Аспарух е признат за владетел на България. Тук обаче има един проблем. В този договор не се признава една нова държава, а само разширяването на териториите на съществуваща такава. В документа се говори и за финансови тежнения в полза за българите или така нареченият данък, който Византия трябва да изплаща заради загубата си. Никъде не се споменава една нова държава. Най-важната част от този договор е отказа на византия от териториите си, които губи в полза на българите в следствие на войната.

Много историци са на мнение, че договорът от 681-ва е всичко, но не и признаване на изцяло нова държава или независимост. Той по-скоро констатира съществуването на така и урежда отношенията в ново статукво.

Надявам се епизодите от историческата тематика да ви харесват и ако е така да оставите по един палец нагоре. Също ако все още не сте абонирани, може да го направите и то с камбанката, за да не изпуснете нещо интересно.
historybulgariaeducationclassesschool681yearslavithe clashersmasterclass